Overslaan en naar de inhoud gaan

Bilzen

Een stad waar vanalles te beleven valt, zowel voor de inwoners, de dagtoeristen of het bedrijfsleven.

Bilzen is en blijft biesonder boeiend!

De ligging van Bilzen is zeer goed. Bilzen is gelegen in de Euregio in de vierhoek Maastricht, Genk, Hasselt en Tongeren. Bovendien ligt Bilzen niet ver van Luik en Aken en is het zeer goed bereikbaar via de E313 en het Albertkanaal. Een goede ontsluiting en goede ligging is heel belangrijk voor een bedrijf om zich te vestigen.

Maak kennis met Bilzen en met Bruno Steegen, eerste schepen en verantwoordelijk voor lokale economie.

Bruno Steegen Bilzen

Wat maakt Bilzen aantrekkelijk als ‘werkstad’ volgens u? Waarom zouden bedrijven zich hier vestigen of waarom zou iemand hier willen komen werken?

Bruno Steegen: De ligging van Bilzen is zeer goed. Bilzen is gelegen in de Euregio in de vierhoek Maastricht, Genk, Hasselt en Tongeren. Bovendien ligt Bilzen niet ver van Luik en Aken en is het zeer goed bereikbaar via de E313 en het Albertkanaal. Een goede ontsluiting en goede ligging is heel belangrijk voor een bedrijf om zich te vestigen. En ook werknemers die hier in Bilzen komen werken, moeten snel ter plaatse kunnen zijn. Dat geldt zowel voor de bedrijven op het bedrijventerrein als voor de handelszaken in het centrum. Het centrum van Bilzen is volledig toegankelijk voor wagens en je kan gratis parkeren in heel het centrum. Dat is een grote troef van onze stad. 

Is er hier veel bedrijvigheid en werkgelegenheid in Bilzen?

Bruno Steegen: In de afgelopen 10 jaar hebben wij een 70-tal nieuwe bedrijven verwelkomd in Bilzen, van klein tot middelgroot en ook enkele grote bedrijven. Spelver is een lokaal bedrijventerrein voor KMO’s. Wij hebben ook een industrieterrein van 51 ha voor grotere bedrijven. Bedrijventerreinen Spelver 1 en 2 zijn al uitverkocht waardoor Spelver 3 ontwikkeld gaat worden. Wij willen tegemoet komen aan de noden van lokale ondernemers. Er zijn verschillende bedrijven binnen en buiten Bilzen die willen groeien en meer ruimte nodig hebben - omdat ze bijvoorbeeld meer personeel hebben gekregen - en deze bedrijven kunnen zich perfect vestigen op het bedrijventerrein. 

Wat zijn de grootste troeven van het bedrijventerrein?

Bruno Steegen: De grootste troef is zonder twijfel de bereikbaarheid. KMO zone Spelver ligt vlakbij de autostrade én vlakbij het handelscentrum van Bilzen. Daarnaast is het een duurzaam bedrijventerrein, dat leggen wij op in de voorwaarden. Er is ook aandacht voor esthetiek: de wegenis is mooi aangelegd en de architectuur moet aanspreken. De lokale bedrijvencommissie beoordeelt alle aanvragen aan de hand van een checklist, zoals het aantal werknemers, de aard van de bedrijvigheid, de oppervlakte van het bedrijf en ook de goede ruimtelijke ordening. Wij houden ook rekening met het groeipotentieel van startende bedrijven door uitbreidingsmogelijkheden te voorzien. Momenteel zijn er ongeveer 450 mensen werkzaam op het bedrijventerrein Spelver 1 en 2. Deze groepering van KMO’s zorgt voor veel tewerkstelling in eigen streek. De verscheidenheid van bedrijven is bovendien ook een troef voor Bilzen. Alle profielen kunnen hier werk vinden, van arbeiders tot verkopers en zelfs artsen of logopedisten.

Bruno Steegen Bilzen stadhuis

Is - naast het bedrijventerrein - het centrum van Bilzen ook een aantrekkingspool?

Bruno Steegen: Jazeker. De gezelligheid van Bilzen trekt veel mensen aan. Het centrum van Bilzen staat bekend voor de feestelijkheden, de horeca, de fijne winkels en de algemene gezelligheid in het centrum. Er is in de zomermaanden bijna wekelijks een evenement in het centrum. De bedrijventerreinen liggen dichtbij het centrum, dus voor een lunchpauze of een zakelijke afspraak kan je naar daar afzakken. Parkeren in het centrum is bovendien een groot voordeel, je kan gratis parkeren in heel de stad. Er is erg weinig verloop bij de winkels in het centrum, ze blijven jarenlang bestaan.

Hoe stimuleer je beleidsmatig de bedrijvigheid in Bilzen?

Bruno Steegen: Wij stellen ons als stad zo flexibel mogelijk op naar werkgevers toe, wij denken mee en proberen in te spelen op hun noden. Wij stimuleren ook een ideale mix tussen bedrijven in Bilzen, zodat een divers publiek zich aangesproken voelt om hier te komen werken. Dat gaat van grote bouwbedrijven tot horeca, winkels en diensten. Deze laatste categorie zijn er de afgelopen tijd bijgekomen: architecten, hartspecialisten, logopedisten, orthodonten. Het nieuw ziekenhuis gaat binnenkort geopend worden, dus ik verwacht dat er nog meer paramedische beroepen zich hier willen vestigen. Wees welkom!

Bedrijfsnieuws

mob service
MOB Service

Bart van MOB Service zorgt ervoor dat de muizen niet op tafel dansen als de kat van huis is

Lees meer
Bouwbedrijf Janssen groep
Bouwbedrijf Janssen

Eddy, metser bij Bouwbedrijf Janssen: “Onze laarzen steken nog altijd vast in die beton”

Lees meer
Connectivity Solutions
Connectivity Solutions

Kevin en Steven zoeken gedreven collega's die met flauwe moppen kunnen lachen

Lees meer
Connectivity Solutions
Connectivity Solutions

Meer doen dan kabels van A naar B trekken? Solliciteer bij Connectivity Solutions!

Lees meer
MOB Service bedrijfsvideo
MOB Service

Van de industrie tot de horeca: MOB Service bestrijdt ongedierte in diverse sectoren!

Lees meer
Bouwbedrijf Janssen WG
Bouwbedrijf Janssen

Aan beroepsfierheid geen gebrek bij Bouwbedrijf Janssen!

Lees meer

Bedrijven

Gymna logo

Gymna International

1 vacature
'Providing best practice for the medical professional' Gymna  mag zich met meer dan 50 jaar op de teller marktleider in België noemen als we het hebben over de verkoop van apparatuur en toebehoren...
Bekijk Gymna International
Amptec

Amptec

1 vacature 2 nieuwsberichten
Het Bilzense Amptec heeft een duidelijk doel voor ogen: het leveren en plaatsen van professionele audiovisuele installaties, incl. superieure kwaliteit, service en ondersteuning. De bekabelings- en...
Bekijk Amptec
Logo bouwbedrijf Janssen

Bouwbedrijf Janssen

1 vacature 2 nieuwsberichten
Bouwbedrijf Janssen in Bilzen is uitgegroeid van een kleine onderneming naar één van België’s meest persoonlijke bouwbedrijven, waarbij het familiale karakter en de directe aanpak onaangetast is...
Bekijk Bouwbedrijf Janssen
Alusport logo

Alusport

1 vacature
Alusport uit Bilzen is gespecialiseerd in industriële metaalbewerking en laswerken. Hier kan je terecht voor zowel productie- als seriewerk. Door hun machinepark met verschillende CNC-machines kan de...
Bekijk Alusport

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan