Overslaan en naar de inhoud gaan
Header

Sollicitatie-interviews: wat met onverwachte vragen en antwoorden?

Verwacht het onverwachte. In het dagelijkse leven, maar vooral ook tijdens wervingsinterviews! Als kandidaat én als werkgever. Standaardvragen maken soms plaats voor een verrassende twist die zowel interviewers als sollicitanten op scherp zet. Al brengen deze onverwachte braintrainers niet alleen de broodnodige humor en luchtigheid op de plank, maar vooral ook een dieper inzicht langs weerszijden van de tafel.
 
Voorbereiding als interviewer: hoe voer je een effectief sollicitatiegesprek?

Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?”. We zijn er 102% zeker van dat je deze vraag - samen met nog heel wat andere klassiekers uit zijn genre - ergens bovenaan je vragenlijstje hebt gezet als interviewer. Al biedt de uitkomst op deze oude, vertrouwde vragen misschien niet wat je nodig hebt. De kans is namelijk groot dat de kandidaat die vragen al van mijlenver zag aankomen en deze op een sociaal wenselijke manier fijntjes voorbereidde. Wie weet zelfs gegoogled heeft naar de meest succesvolle antwoorden? Weg creativiteit. Weg oprechtheid. En misschien zelfs: weg eerlijkheid? Want wie zegt dat zijn/haar antwoorden ook daadwerkelijk overeenkomen met de realiteit? 

Durf hiervan afwijken. Denk aan onconventionele paden waarbij je hersencellen hoort knisperen helemaal tot aan jouw zijde van de tafel. Denk aan een persoonlijke vraag. Een vraag die in eerste instantie zelfs niet eens gelinkt lijkt te zijn aan de vacature die op tafel ligt. Een vraag als: "Als je een filmgenre zou zijn, welke zou je dan zijn en waarom?" Misschien ietwat ongewoon, maar een dergelijke aparte vraag onthult vaak hoe een sollicitant denkt over zichzelf en zijn plaats in de wereld. En dat? Dat geeft jou als interviewer véél meer inzicht over de denkwijze en het karakter dat tegenover je zit. 

Ellen
De power van originele antwoorden

Laten we even kijken naar de antwoorden die deze vragen oproepen. Soms zijn ze zo origineel dat je je afvraagt waarom je ze niet veel vaker stelt. Terecht ook. Een kandidaat die werd gevraagd om één superkracht eruit te pikken, antwoordde: "Onzichtbaarheid, want ik houd ervan om onder de radar te blijven, maar toch grote dingen te bereiken." Een antwoord dat niet alleen creativiteit toont, maar ook een vleugje bescheidenheid. Op deze manier krijg je een duidelijker beeld van het profiel van deze kandidaat.

Anderzijds schuilt er misschien wel meer in een antwoord dan wat er zich aan de oppervlakte laat zien. Zoals toen een sollicitant werd gevraagd naar zijn favoriete liedje en antwoordde: "Het geluid van mijn wekker op maandagochtend." Een humoristische insteek die misschien meer onthult over zijn houding ten opzichte van werk dan je op het eerste gezicht zou denken.

 
De balans tussen verwachtingen en verrassingen

Hoe kunnen we nu de juiste balans vinden tussen het stellen van uitdagende vragen en het krijgen van zinvolle antwoorden? Het draait uiteindelijk allemaal om het creëren van sfeer waarin openheid en authenticiteit worden aangemoedigd. Durf de gekende standaardprocedure los te laten en te gaan voor spontaniteit en nieuwsgierigheid!

Tips voor een geslaagd sollicitatie-interview:

  • Wees flexibel: laat ruimte voor improvisatie en wijk eens af van de gebruikelijke vragenlijst.
  • Luister actief: de echte waarde ligt vaak verscholen in de nuances van de antwoorden. Luister met aandacht en stel vervolgvragen om een dieper inzicht te krijgen.
  • Wees authentiek: laat de sollicitant merken dat het oké is om zichzelf te zijn en persoonlijkheid te laten zien.
 
Wat hebben we vandaag geleerd?

Blijf vragen stellen, blijf luisteren en blijf openstaan voor het onverwachte dat het interview mogelijks te bieden heeft. Laat de vragen origineel zijn en de antwoorden authentiek. Misschien is het juist in die momenten dat jouw ideale match gevonden wordt?

 

Toch nog hulp nodig bij het vinden van de perfecte kandidaat? Bekijk hier hoe wij jou kunnen helpen! 

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan