Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog 11/04/2024 foto

Het scheppen van de perfecte kandidaat: hoe creëer ik een kandidatenprofiel?

In de jacht naar het ideale talent voor je bedrijf zou het best kunnen dat je soms het bos door de bomen niet meer ziet. Op zoek naar die ene, unieke kandidaat die niet alleen fijn in het team past maar het ook nog eens naar nieuwe hoogten stuwt. Maar hoe zorg je ervoor dat je zoektocht doelgericht is en niet verzandt in een eindeloze reeks van net-niet matches? Het antwoord ligt in het creëren van een goed gedefinieerd kandidatenprofiel.
 
Wat is een kandidatenprofiel?

Een blauwdruk van je ideale kandidaat. Zo simpel kan het zijn en is het in feite ook. Een kandidatenprofiel is een semi-fictief profiel dat de kenmerken, vaardigheden, ervaringen en karakteristieken beschrijft van de persoon die perfect zou passen in de rol die je probeert te vervullen. Denk aan zo’n 'wanted'-poster voor jouw vacature, maar dan minder Wild West en iets meer LinkedIn.

 

Waarom zou ik hier tijd in moeten steken?

Waarom al deze moeite doen om een persona te schetsen? Omdat het werkt. Het definiëren van een kandidatenprofiel helpt je om:

  • Gerichter te werven: je weet exact wie je zoekt, wat het makkelijker maakt om je werving te richten op de juiste kanalen en met de juiste boodschap.
  • Effectiever te communiceren: door te weten wat je ideale kandidaat drijft, kun je vacatureteksten schrijven die resoneren en overtuigen.
  • De candidate experience te verbeteren: een duidelijke visie op wie je zoekt, maakt het sollicitatieproces soepeler en fijner voor beide partijen.
  • Tijd en geld te besparen: minder mismatched sollicitaties betekent minder tijd besteed aan gesprekken die nergens toe leiden. Iets met time and money, toch?
Blog 11/04/2024 foto 2
Stap voor stap naar jouw ideale kandidatenprofiel

‘Je hebt gelijk, maar toch… Hoe begin ik hier nu aan?’ bedenk je je. Haaa, laten we je dat even snel en helder uitleggen via een simpel stappenplannetje hieronder. 

1. Duik in data

Begin met wat je weet. Kijk eens naar de prestaties en eigenschappen van je huidige talenten. Welke vaardigheden en eigenschappen maken dat zij zo goed zijn in wat ze doen? Wat zeggen exit-interviews over wat er ontbreekt in je team?

2. Bepaal de functievereisten

Wat zijn de must-have skills en ervaringen voor deze rol? Welke persoonlijkheidskenmerken en motivaties zijn cruciaal voor deze specifieke functie binnen jouw bedrijfscultuur?

3. Waarom wilt de kandidaat bij jou komen werken?

Wat drijft hen? Zijn ze op zoek naar groeimogelijkheden, werk/privé balans, de kans om aan betekenisvolle projecten te werken? Deze inzichten helpen je niet alleen om ze te vinden, maar ook om ze binnen te hengelen en te behouden.

4. Creëer en communiceer

Met je persona in handen is het tijd om je vacatureteksten en recruitmentstrategie hierop af te stemmen. Gebruik aangepaste taal en specifieke kanalen waarop jouw doelgroep zich bevindt. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt waarom jouw openstaande vacature de ideale match is voor hen.

5. Evalueer 

De markt en je bedrijf zijn altijd in beweging. Laat je kandidatenprofiel met je meegroeien. Evalueer regelmatig of je persona nog steeds overeenkomt met de realiteit van je ideale kandidaat en pas aan waar nodig.

 

Levert deze inspanning op?

Het creëren van een kandidatenprofiel is geen eenmalige taak, maar een continu proces van analyseren, aanpassen en verbeteren. Al is er geen ruimte om te treuren, want de beloning voor deze inspanning wil je niet missen: een team dat niet alleen op papier klopt, maar ook in de dynamiek van de dagelijkse praktijk. En wie weet, misschien is je volgende 'wanted'-poster wel de laatste die je voor een lange tijd hoeft te maken?

 

Laat je je toch liever bijstaan door een professioneel hr-team dat deze zorgen van je overneemt en de ideale kandidaat voor jouw openstaande vacature zoekt? Boek hier een afspraak in met een van onze Captains!

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan