Overslaan en naar de inhoud gaan
Woonzorgcentrum Heilig Hart

Katty en Cynthia, zorgkundigen bij Woonzorgcentrum Heilig Hart: ‘Hier wordt énorm geleefd’Katty is hoofdverpleegkundige van de afdeling Liermolen bij Woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Cynthia werkt er als zorgkundige plus. Samen met de rest van het team zorgen ze dagelijks voor een glimlach op het gezicht van hun bewoners. “Een smakelijke glimlach of gemeende knuffel is vaak genoeg voor ons. Soms maakt dat gevoel van geborgenheid hen ook een beetje emotioneel. Dat is eigenlijk wel heel mooi om te zien”, glimlacht Katty.

Dames, wat houdt jullie functie precies in en hoe zijn jullie hier binnengerold?  

Katty: “Ik ben hier 23 jaar geleden begonnen met een opleiding via de VDAB, als polyvalent verzorgende. Ik liep 3 maanden stage en daarna kon ik hier beginnen als verzorgende. Ze boden mij een opleiding aan om verpleegkundige, aangezien ze zagen dat er meer in mij zat. Vervolgens ben ik 3 jaar even van de werkvloer verdwenen om vervolgens terug te komen met een diploma van verpleegkunde op zak. Intussen heb ik me zelfs al kunnen opwerken tot de functie van hoofdverpleegkundige. Dat doe ik nu al 11 jaar ondertussen. Dit had ik ook allemaal niet verwacht op zo’n jonge leeftijd.”

Cynthia: “Ja, daar mag Katty fier op zijn! Ikzelf heb kinder- en ouderenzorg gestudeerd. Daarna heb ik bij het CVO in Meise gestudeerd tot zorgkundige. Onlangs heb ik op het werk de kans gekregen om de cursus ‘zorgkundige plus’ te volgen, zodat ik nog meer bepaalde verpleegkundige handelingen mag uitvoeren.”

Klinkt als heel veel doorgroeimogelijkheden!

Katty: “Als je gemotiveerd bent en er zit potentieel in je, zijn die er zeker.”

Cynthia: “Je moet het willen, hè.”

Katty: “Inderdaad, als je zelf bijvoorbeeld een opleiding aanhaalt die relevant kan zijn voor je werk, dan wordt daar zeker over nagedacht.”

Cynthia: “Tussendoor krijgen we ook veel cursussen, zoals EHBO.”

Katty: “Zo hebben we laatst ook ‘infectiepreventie’ gekregen. We hebben hier verschillende werkgroepen waar verschillende collega’s volgens hun interesse kunnen deelnemen.”

Cynthia: “Zo is er een opleiding Validation die zich richt op het diep emotioneel omgaan met mensen die lijden aan dementie, dus op een warme, close manier. Daar gaat een heel diepgaande theorie van Naomi Feil aan vooraf. Het is een mooi project waar je als persoon zelf ook beter van wordt.” “Intussen zijn er al 12 referentiepersonen Validation. Maar daarnaast zijn hier ook 5 referentiepersonen dementie, 2 wondzorgspecialisten, een pijnspecialist, acht collega’s referentiepersonen in palliatieve zorgen, 5 collega’s experten in incontinentiezorg. Een mooi project is hier de groep van 4 maaltijdbegeleidsters per zorgteam, die onze bewoners hun eetgewoonten leren kennen en de andere collega’s in de zorg ondersteunen.”

Woonzorgcentrum Heilig Hart

Zijn er naast de groei- en opleidingsmogelijkheden nog andere troeven van dit woonzorgcentrum waar je aan denkt?

Cynthia: “Veel (lacht).”

Katty: “Op het vlak van zingeving vind ik de warme, professionele, vriendschappelijke sfeer hier echt uniek. Om de zoveel tijd organiseren we per afdeling bijvoorbeeld een verwenontbijt dat door de mensen van de administratie klaargemaakt wordt voor de bewoners, maar wij mogen daar ook bij aansluiten.”

Cynthia: “Dat is wel een heel fijn moment. Bewoners en collega’s onder elkaar. Wat me hier net zo aantrekt, is die warmte, dat familiale karakter.”

Katty: “We zijn opgesplitst in 5 zelfstandige zorgteams. Elk zorgteam staat in voor 30 bewoners. Ons team bestaat uit 15 collega’s. Tegelijk ondersteunen onze collega’s van de ergotherapie en animatie ons en onze bewoners. Maar ook de kinesisten, de psychologen, vrijwilligers, mantelzorgers helpen ons. We worden hier heel goed ondersteund. We kunnen op iedereen hier in huis beroep doen.”

Cynthia: “We weten dat we bij elkaar terechtkunnen. We werken ook in een goede setting. Alle moderne materialen en uitrusting zijn hier voorhanden.”

Katty: “Dat zorgt ervoor dat we steeds die warme zorgen kunnen geven.”

Cynthia: “Je wordt hier zelf als medewerker ook gehoord, hè. Als er iets is, wordt er geluisterd. Ik werk samen met Katty en ik heb echt enorm veel aan haar.”

Katty: “We werken niet in een hiërarchische relatie op onze afdeling. Iedereen helpt elkaar.”

Wie zou de ideale kandidaat zorgkundige zijn voor jullie team?

Katty: “Iemand die zelf kiest om in de zorg te staan en die zonder externe druk voor een, zorgberoep heeft gekozen. We zien dat wie zelfbewust kiest met veel meer enthousiasme en goesting in de zorg staat. Het is belangrijk dat een collega zorgkundige of verpleegkundige die hier wil werken, weet wat de job inhoudt, een warme inborst heeft en van het zorgend type is zowel voor collega’s als voor onze bewoners; iemand die echt meeleeft met ons op de werkvloer.”

Cynthia: “Je hebt ze allemaal mooi opgenoemd. Het is een mooi profiel, hè. Ik kan er niks meer aan toevoegen. Je moet dit werk met je hart doen.”

 Het lijkt ons een heel dankbaar werk, waar waarschijnlijk ook wat uitdaging in schuilt.

Cynthia: “Elke dag is een uitdaging! (lacht). Dat is écht waar!”

Katty: “Op onze afdeling is dat inderdaad zo. Wij weten nooit hoe we onze dag gaan starten.”

Cynthia: “Nee, totaal niet. Het kan zijn dat je hier ’s morgens toekomt en dat er bijvoorbeeld al 11 bewoners fris wakker rondwandelen. Maar er zijn ook ochtenden dat we denken van: ‘Oei, het is hier zo stil’. Slaapt iedereen nog? Sommigen denken dat woonzorgcentra een saaie werkomgeving is, zijn maar dat is echt niet het geval.”

Katty: “We noemen de omgeving een “rusthuis” maar naast rusten en zorgen wordt hier ook echt geleefd. Ons werk is te vergelijken met een all-in hotel waar bewoners wonen die op   vakantie komen. Wij hebben alles, behalve een zwembad. Elke afdeling is wel voorzien van een bubbelbad. Je kan hier heel veel doen qua activiteiten, die je in een all-in hotel ook kan doen.”

Een all-in hotel? Dat betekent een non-stop buffet en een ruim aanbod aan activiteiten?

Cynthia: “Er is heel goed eten (lacht).”

Katty: “Heel goed eten ja, dat horen we vaak! Het is in buffetvorm. Zeker geen bordje met boterhammen met plastic erover. Nee, onze bewoners kunnen echt kiezen wat ze op hun boterham willen. ’s Avonds ook. Daarnaast is het aanbod aan activiteiten voor de bewoners hier énorm groot.”

Cynthia: “We doen ook uitstapjes. Naar de zee of naar de plantentuin. Daarnaast gaan we standaard iedere maandag wandelen, maar we hebben zelf ook een hele mooie tuin met een petanque baan. En er is zelfs een dartsclub.”

Katty: “We organiseren regelmatig feesten. Is er een jubileum? Dan is er feest op de afdeling, inclusief feestmaaltijd. Dat doen we bijvoorbeeld bij onze honderdjarigen of huwelijksverjaardagen.”

Cynthia: “Dat wordt hier inderdaad rijkelijk gevierd, ja! Ook met Pasen, het feest van het Heilig Hart, de week van de senioren en Kerstmis.”

Katty: “Elke keer dat het een feestdag is, krijgen zij een echte feestmaaltijd.”

Cynthia: “Je gaat hier niet vermageren! (lacht)”

Katty: “Volgende week hebben we bijvoorbeeld een BBQ gepland. Voor ons, de bewoners en hun partners.”

Cynthia: “Oh ja, daar kijk ik naar uit!”

Is er ook aandacht voor het levenseinde?

Katty: “Ons woonzorgcentrum heeft veel expertise in de zorg voor personen met dementie en in palliatieve zorgen. Wij schenken veel aandacht aan het begeleiden en afscheid nemen in de laatste levensfase van onze bewoners. Dit doen we zowel voor onze bewoners, als voor de familie. We zorgen voor maximaal comfort en een waardig levenseinde. Daar besteden we echt heel veel aandacht aan en dat is heel mooi!”

In contact komen met Woonzorgcentrum Heilig Hart

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan