Overslaan en naar de inhoud gaan
Waaslandia

Els van Waaslandia brengt elke klant veilig op bestemming

Els Roelans is al bijna 11 jaar buschauffeur bij Groep Waaslandia in Lier. Ze rijdt hoofdzakelijk lijndiensten voor De Lijn, maar af en toe kan er ook eens een zwembaddienst tussen zitten. ‘Ik probeer elke dag een kwaliteitsvolle en klantvriendelijke dienstverlening te brengen naar de klanten toe, zodat ze veilig op bestemming geraken’, klinkt het. Els en haar vriendinnen bewijzen dat de wereld rond buschauffeurs geen stereotype mannenwereld meer hoeft te zijn: ‘Wij zijn evenwaardig en kunnen dat even goed!’

Buschauffeur worden, Els, hoe ben je daarbij gekomen?

“Ik heb hiervoor altijd een job binnen administratie gedaan. Maar via vrienden en familieleden, vrouwelijke chauffeurs ook, ben ik hier terechtgekomen. De stap was voor mij snel gemaakt. Ik ben graag onderweg, houd van afwisseling, ben graag buiten, ontmoet graag mensen… Elke dag is iets anders bij ons. Dat is kenmerkend aan de job natuurlijk. We zien ook veel, want we zitten niet opgesloten tussen een paar muren. Wij zijn altijd onderweg, goed weer of slecht weer en hebben altijd contact met andere mensen… Dat vind ik zo leuk! Ook met het oog op de toekomst: je hebt hier zekerheid qua werk.”

Heb je hier een speciale opleiding voor moeten volgen?

“Ik heb drie maanden een opleiding gevolgd bij VDAB voor autobuschauffeur. Dat was theorie en praktijk in één. Het laatste semester van die opleiding vereiste twee weken stage in een bedrijf en dat was hier. Ik had Waaslandia gekozen omdat dat dicht bij huis is, ik woon hier op 10 minuutjes, en omdat ik al mensen kende die hier werkten. Ik heb die stage doorlopen en toen ben ik direct mogen beginnen met een voltijds contract. Tot nu, want 11 jaar later zit ik hier nog altijd (lacht).”

Waaslandia

We kunnen dus niet meer spreken van een mannenwereld, Els?

“Nee. Ik kan me inbeelden dat dat vroeger meer zo was. Toen viel het stereotype van de mannelijke buschauffeurs meer op, maar als je nu kijkt… Dan ben ik ook wel trots, want we hebben hier ook al een heel aantal vrouwelijke collega’s en wij mogen er zeker zijn t.o.v. onze mannelijke collega’s. Wij zijn evenwaardig en kunnen dat even goed!”

Is er zo’n moment of rit die je bijgebleven is tot nu?

“Ja, toch al wel meerdere. Klanten kunnen bijvoorbeeld een reactie nalaten via het officiële kanaal bij De Lijn. Ik heb toch wel al een aantal keer een felicitatie mogen ontvangen. Dat het een aangename rit was, dat ik vriendelijk en goede chauffeur was… Er is blijkbaar wel verschil in rijstijlen (lacht). Dat is leuk dat de mensen dat waarderen.”

Kan je ons tenslotte ook een moment meegeven dat uitdagend was voor jou?

“Ik heb ooit een incident gehad. Dit gebeurde doordat er ergens stof vastzat, zodanig dat de remmen blokkeerden en er brand ontstond in één van mijn wielkasten achteraan. Toen heb ik me zo vlug mogelijk aan de kant gezet op een veilige plaats en mijn passagiers geëvacueerd uit de bus. In afwachting van de brandweer heb ik dan ook zelf de brand geblust met de verplichte apparatuur. Om de vijf jaar moeten wij opnieuw een volledig vakbekwaamheidstraject volgen en daarin wordt voorzien wat je moet doen in dergelijke noodgevallen. Je moet altijd geconcentreerd zijn, want je bent verantwoordelijk voor meer dan 100 mensen per rit bijvoorbeeld. 

Dat lag zeker niet aan het onderhoud, want wij hebben hier echt een heel goed team van top mekaniekers. Ik bejubel ze altijd, want ze zorgen echt goed voor ons wagenpark en wij rijden met mooie, nette bussen rond! Ons wagenpark is bijna volledig nieuw. Dat straalt kwaliteit uit, zeker in vergelijking met bussen van andere firma’s. Hierin onderscheiden we ons van de rest.”

In contact komen met Waaslandia

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan