Overslaan en naar de inhoud gaan
OCMW Asse

Anke, kinderbegeleidster bij Spinibo: ‘Je kan deze job perfect combineren met iets anders’

Kan je jezelf even voorstellen, Anke?

“Ik ben 24 jaar oud en woon in Liedekerke, een kleine gemeente in Vlaams-Brabant. Ik werk deeltijds in buitenschoolse kinderopvang Spinibo in Asse en deeltijds in gemeentelijke basisschool de Springplank, tevens te Asse. Werken met kinderen en bezig zijn met dieren, zijn mijn grootste passies. Een job tussen de kinderen is dus een passie die ik kan uitoefenen en ik met veel plezier doe. Ik ben iemand die moeilijk kan stilzitten, ik wil altijd bezig zijn (een bezige bij dus) en straal veel enthousiasme uit. Anderen omschrijven mij vaak als iemand die altijd aan het lachen is.”

Kan je in één zin omschrijven wat jij doet in deze organisatie, Anke?

“In 1 zin? Dat is wel wat moeilijk… Ik probeer de kinderen, samen met mijn andere collega’s, een leuke en ontspannen tijd te bezorgen na de schooluren. Natuurlijk is er meer dan dat. Onze kleinste kleuters hebben wat meer verzorging nodig, terwijl de oudere kids nood hebben aan huiswerkbegeleiding of een leuke activiteit om hun bezig te houden. Voldoende variatie dus. In de schoolvakanties kan het ook gebeuren dat wij werken voor het speelplein van onze organisatie. Wij werken dan met jobstudent monitoren en bereiden activiteiten voor, tevens om de kinderen een fijne dag te bezorgen!”Heb je hier doorgroeimogelijkheden?

“De organisatie biedt inderdaad doorgroeimogelijkheden naar andere gemeentelijke diensten toe en op andere niveaus. Om te starten als begeleider doe je een aanwervingsexamen en om door te groeien doe je dan opnieuw mee met een examen voor de specifieke functie. De vacatures worden altijd gedeeld via het intranet.”

Hoe is de relatie tussen collega’s?

“We zijn een hechte groep en er is een zeer gemoedelijke sfeer tussen de collega’s. We werken allemaal met hetzelfde doel en hebben allemaal een groot hart voor kinderen, dat schept uiteraard een band. We kunnen bij elkaar terecht voor vragen of andere raad. Andere collega’s zijn zeer flexibel waardoor het werk makkelijk verdeeld kan worden. De (culturele) diversiteit op de werkvloer draagt bij aan creativiteit en een open kijk op vele dingen. Dat werkt verrijkend. Collega’s worden vrienden waar na de uren ook mee afgesproken kan worden.”Hoe is de relatie tussen het diensthoofd en collega’s?

“Ons diensthoofd is iemand waar we altijd bij terecht kunnen en die altijd voor alles de beste oplossing zal zoeken. Ze staat vaak op gelijke lijn met ons en komt met momenten zelf mee helpen. Ze waardeert ons en ons werk.”Wat is het leukste dat je hier al hebt meegemaakt?

“Doordat ik hier beginnen werken ben in volle corona-uitbraak, zijn vele evenementen die de opvang organiseert niet kunnen doorgaan. Zo heb ik al veel horen waaien van een geweldige halloweentocht. Normaal gaat deze eind dit jaar terug door. Ik kijk er naar uit om dit mee te maken. De laatste schooldag heb ik wel al mogen meemaken. De kinderen leven zich nog eens uit in de opvang voor de vakantie begint. Dat is dan in een groot uitgewerkt thema en er zijn springkastelen voorzien. Achteraf wordt er met de collega’s nog een drankje gedronken en een hapje gegeten! Nog een leuk moment met de collega’s? De teambuilding van vorige zomer! Die ging door in een Farmfun boerderij. Ik heb daar toen tranen met tuiten gelachen. Ik kan je verzekeren, om te werken in de kinderopvang heb je wat vijsjes los nodig ☺”.

OCMW AsseWat is het meest uitdagende dat je hier al ervaren hebt?

“In het begin dat ik hier werkte, vond ik het heel spannend om activiteiten voor te bereiden. Zullen de kinderen wel meewerken? Zal het niet te moeilijk zijn voor hen? Wat als er iets niet lukt? Allemaal zaken waarover ik me zorgen maakte. Uiteindelijk liep het telkens goed af, het is iets waarin je in de loop van de tijd groeit.”Hoe ziet een typische week eruit?

“Doordat ik dit werk combineer met een andere job, werk ik alleen in de naschoolse opvang. Ik doe dus geen voorschoolse opvang. Ik werk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15u15 tot 18u15. Op woensdag werk ik van 11u45 tot 18 uur en op donderdag staat er een vergadering gepland. Op woensdag wordt er vaak een activiteit voorbereid. Er wordt op voorhand aangeven voor welke leeftijdsgroep die activiteit moet zijn. In een typische week ontvangen wij heel wat kinderen. Wij gaan deze zelf halen aan de school en begeleiden hen (te voet of met de bus) tot aan de opvang. De kinderen spelen daar vrij spelletjes of doen activiteiten tot ze opgehaald worden door hun ouders. Vaak willen kindjes zelfs niet mee naar huis met hun mama of papa, omdat ze nog wat willen spelen in de opvang. Dat geeft pas voldoening aan je werk!” Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?

“Enerzijds als clancultuur, anderzijds als ‘mensen onder elkaar’-cultuur. In de clancultuur staat de relatie tussen mensen, in ons geval kinderen, centraal. We werken in een vriendelijke werkomgeving waar de zorg van onze kindjes op de eerste plaats komt. Teamwork is zeer belangrijk en zelfs onze werkgever draagt hiertoe bij. 

De ‘mensen onder elkaar’-cultuur past eveneens zeer goed. Er is weinig tot geen sprake van hiërarchie tussen de werknemers. We werken in een ontspannen sfeer en ideeën worden door iedereen in de groep gegooid. Elk van ons heeft 1 gemeenschappelijk doel: de kinderen tevreden houden en ze een leuke tijd laten beleven.”Waarom ben je hier komen werken en niet bij een soortgelijke organisatie?

“Wij zijn een relatief kleine organisatie en hangen af van de gemeente Asse. We hangen dus niet af van een grote opvangorganisatie. Hierdoor kunnen wij makkelijk(er), in overleg met onze leidinggevende, onze uren bepalen. We kunnen de ontwikkelingen van de kinderen goed in de gaten houden en als er problemen zijn, kan je dat overleggen met de ouders, je collega’s, … Er worden leuke evenementen gepland door de opvang en door de gemeente, waar we telkens ook voor uitgenodigd worden.”Waarom zou je anderen aanraden om hier te komen werken?

“Omdat er een geweldige sfeer hangt, omdat met kinderen werken echt geweldig is en je er heel wat voldoening uit haalt, maar ook omdat deze job perfect te combineren is met nog een andere job. Doordat je voor- en/of naschools werkt, heb je overdag nog heel wat uren vrij. Het is mogelijk om tijdens dit dagdeel ook nog een andere job uit te oefenen.”Welke voordelen heb je hier – zijn er leuke extra’s?

“Naast een mooi loon, krijgen we ook nog maandelijkse maaltijdcheques en vele voordelen bij de gemeente Asse.”Tot slot: welke drie woorden/eigenschappen omschrijven Spinibo het best?

“Samenwerking, waardering en betrokkenheid.”

In contact komen met OCMW Asse

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan