Remy, audiovisueel monteur bij Media Service Maastricht: “Soms loopt het anders dan verwacht”
Remy Bergers werkt 3,5 jaar bij Media Service in Maastricht. Hij ging hier meteen aan de slag als audiovisueel monteur, maar heeft het grootste deel van zijn carrière geweten aan de evenementenbranche. “Ik had dus wel al met audiovisuele apparatuur gewerkt, maar nog nooit in de installatiebranche”, vertelt Remy.
Waarom dan Media Service gekozen, Remy?
“Ik ben gestopt in de evenementensector, omdat dat veel van je vrije tijd opslokt. Ik ben dus op zoek gegaan naar een andere uitdaging en waar ook meer mijn interesses lagen. Dat zorgde ervoor dat ik hier ben terechtgekomen. Toen was ik wel nog niet volledig op de hoogte waartoe Media Service allemaal in staat is. Ik wist wel dat ze met audiovisuele apparatuur werkten en dat hun core business was, maar dat het zo’n groot bedrijf is, wist ik helemaal niet. Dat was zeker een pluspunt! Je wil natuurlijk dat je bij een solide bedrijf aan de slag kan dat niet zomaar omvalt.”
Dat is zeker. Kan je ons wat meer vertellen over wat het inhoudt om audiovisueel monteur te zijn?
“Als monteur hou je je bezig met het installeren van audiovisuele apparatuur natuurlijk. Dat kunnen beamer schermen zijn, grote tv-schermen, geluidsinstallaties, omroepinstallaties in openbare gebouwen, ontruiming installaties voor als er brand is... Hoofdzakelijk B2B.
Enerzijds werk je hier op de werkplaats. De apparatuur die we alvast kunnen installeren op voorhand, installeren we hier. Voor de rest zijn we onderweg en bij de klant op locatie. Sommige opdrachten zijn zo groot van omvang dat je met meerdere mensen op pad moet of er meerdere dagen aan bezig bent. Zo ben je dan bijvoorbeeld met een heel team een week op pad, dat vind ik ook het leukste - dat je wat aansprak hebt en samen een project helemaal kan afronden en operationeel maken. Maar de grootte van de opdrachten is heel verschillend. Kleine opdrachten voer je dan ook zelf uit.”
Wat voor iemand zou de ideale monteur zijn?
“Je moet niet veel kennis hebben, maar wel een bepaalde interesse. Als het vak je totaal niet interesseert dan kan het wel eens moeilijk zijn. Maar als die interesse er is en je bent gemotiveerd om te werken, dan helpen ze jou hier graag. Dat ging bij mij ook zo. Het is dezelfde apparatuur waar ik mee werkte, maar het wordt op een totaal andere manier toegepast. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik voor het blok werd gezet. Er werd altijd gezorgd dat ik met vertrouwen naar mijn klus toekon. Het is kennisbedrijf, we maken elkaar sterker.
In eerste instantie ben ik met een ervaren collega op pad gegaan, die heeft me de fijne kneepjes van het vak geleerd. Het is natuurlijk een wisselwerking. Als je iets niet weet, moet je dat ook kenbaar durven maken. Maar je bent er rap mee weg hoor.
Een technische achtergrond moet je wel hebben. Als je niet weet wat een stroomkabel is of hoe je die in een stekker moet aansluiten, dan kan het wel een beetje zwaar worden. Als je een basiskennis elektrotechniek hebt en een beetje verstand van geluid, dan heb je een goede fond.”
Wat vind jijzelf zo leuk aan de job?
“Ik krijg heel veel vrijheid. Ik heb niet het gevoel dat er constant iemand op mijn vingers zit te kijken of ik mijn werk wel goed doe. Er is vertrouwen. Daarnaast is het een platte organisatie, dus iedereen is makkelijk bereikbaar. Als je met problemen zit, kan je gewoon naar je werkgever toegaan - die 1 deur verder zit. Die deur staat overigens altijd open. Ik heb me nooit bezwaard gevoeld om voor iets aan te kloppen.
Qua projecten vind ik de grote collegezalen van universiteiten heel leuk. Daar worden meestal volledig geautomatiseerde systemen ingebouwd. Dus met een kleine touchscreen kan daar alles bediend worden. Dat gaat van een beamer scherm dat naar beneden komt, tot gordijnen die dichtgaan. Alles wat geautomatiseerd kan worden in zo’n zaal, doen we. Dat soort projecten is altijd wel heel mooi om volledig af te werken.
Soms loopt het ook anders dan verwacht. Vaak in zo’n oude gebouwen, waar er achter een plafond toch dingen anders zijn dan ze van tevoren gedacht waren. Dan moet je terplekke bedenken hoe je dat gaat oplossen. Achteraf heb je dan wel een hele mooie klus achter de rug, waar jij de oplossing voor bedacht hebt. Het zijn hele verschillende situaties.
In een gymzaal in Echt moesten we langs het plafond een buizensysteem ophangen. Daar zat een systeemplafond in met hele lange latten, die zouden eruit gehaald moeten worden om vervolgens met de hoogwerker stangen op te hangen waar de buizen in kwamen te zitten. Toen we de planken weghaalden, bleek het ophangsysteem in de andere richting vast te zitten, dus we moesten niet alleen de planken weghalen maar ook het ophangsysteem. Dat was best wel een behoorlijke klus. Dan sta je ook nog eens op een hoogwerker (lacht). Maar goed, achteraf is het wel allemaal gelukt! Daar heb je voldoening van.”
Heb je nog een tip naar een nieuwe kandidaat toe, Remy?
“Ik zou zeker niet twijfelen als je hier wil komen werken en je vooral niet laten afschrikken door de kennis die bij het bedrijf zit. Voel je niet stom (lacht). In begin zal je misschien merken dat je nog niet volledig mee kan met de rest. Maar als je hier een jaar rondloopt dan is dat volledig verdwenen. Als dat eenmaal van je af is, dan voel je je als een vis in het water. De weken vliegen hier voorbij. Dat is niet omdat het zo saai is (lacht).”
In contact komen met Media Service
Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.