Overslaan en naar de inhoud gaan
La Butte Aux Bois

Leyla is op 27-jarige leeftijd maître d’hotel van ‘Nduja bij La Butte aux Bois

Leyla Hafi werkt als maître d’hotel bij de nieuwe trattoria ‘Nduja by Ralf, gelegen op het Domaine La Butte Aux Bois in Lanaken. Met de Mediterraanse keuken als uitgangspunt, is ‘Nduja het zusje van tweesterrenrestaurant Ralf Berendsen. De Houthalense stuurt haar eigen team aan bij de lunch- en avondservies, maar staat eveneens zelf in de zaal. ‘Ik doe vooral de communicatie tussen keuken en zaal. Ik bekijk bijvoorbeeld wie de wijnen schenkt of achter de bar staat. Maar ik sta ook zelf mee op de werkvloer, dus ik doe een beetje van alles’, vertelt Leyla. 

Leyla, hoe ben je terechtgekomen op dit prachtige domein?

“Ik heb altijd al in de horeca gestaan, als student ook. Eerder kleine jobkes zoals afwassen of in de koude keuken meehelpen. Vervolgens ben ik stilaan de bediening in gegaan en ik had meteen door dat dat echt iets voor mij was! Dan ben ik in mijn laatste jaar hogeschool gestopt om fulltime de horeca in te gaan. Ik had gewoon mijn roeping gevonden en merkte dat mijn passie daar echt lag. Dit is nu de eerste job die ik voltijds doe op dit niveau. Ik heb eerder 5 jaar in een crèmerie gewerkt. Dat is ook horeca, maar niet te vergelijken natuurlijk. Hier ligt het niveau hoger en krijg ik ook de basisregels mee die ik nooit eerder kreeg aangeleerd. Via Syntra heb ik dan 3 jaar avondschool gedaan als restauranthouder. Daar heb ik ook het één en het ander opgestoken, zoals zaaltechnieken en wijnkennis. Maar uiteindelijk leer je het allemaal pas echt als je in de praktijk bezig bent, dan leer je zoveel meer dan gewoon puur die theorie. Je moet het zelf aanvoelen en doen. Er zijn hier tal van mogelijkheden en kansen om kennis op te doen en te groeien.

Ik werk hier nu anderhalf jaar. Oorspronkelijk ben ik op sollicitatiegesprek gekomen om het ontbijt te verzorgen, maar dat bleek uiteindelijk toch niet mijn ding te zijn. Dan ben ik overgegaan op banqueting, dus de partijtjes, communies en trouwfeesten. Ik liep ook wel al een aantal keer mee met ‘Nduja en ik merkte dat dat wel echt mijn ding was. Die uren spraken me ook meer aan, dus toen ben ik er vast begonnen en doorgegroeid tot de functie die ik nu heb – op anderhalf jaar tijd. Het is heel snel gegaan, want daar zat ook nog een lockdown tussen. In het begin vond ik het wel een beetje eng omdat ik geen bakken ervaring heb en hier nog niet zolang werkte. Maar ik heb meteen ‘ja’ gezegd toen ze me de vraag stelden. Natuurlijk wou ik graag een nieuwe uitdaging proberen. En het lukt heel goed tot nu toe, dus op zich zit ik goed hier. Nog meer doorgroeien zou betekenen dat ik nog meer verantwoordelijkheid krijg. Nu manage ik één afdeling en dat is in principe al voldoende (lacht). Maar je kan hier altijd meer doorgroeien als je dat wil. Persoonlijk focus ik me nu vooral op het verbeteren van alles, op het maken van ‘Nduja zoals ik het wil en zie. Zodat het perfect wordt.”

La Butte Aux Bois

Kan je er één leuk moment uitpikken waar je aan terugdenkt?

“Ik vind hier elke avond leuk op zichzelf. Soms is het ook een servies dat gewoon zo goed loopt en fijn gaat, dat je allemaal met een fijn gevoel naar huis gaat - dat zijn de momenten die me blij maken. Die dankbaarheid van de gasten, daar doe ik het voor. Achteraf krijg je bijvoorbeeld een beoordeling op TripAdvisor van gasten die het helemaal geweldig vonden of de avond zelf nog bij het dessert zeggen: ‘Goh, het was echt top’. Wat je terugkrijgt van gasten is geweldig. Zo weet je dat je hun avond hebt gemaakt en dat jij daar samen met je team voor hebt kunnen zorgen.”

Is er een bepaalde uitdaging die er voor jou uitsprong?

“We hebben hier een paar maanden geleden heel veel wateroverlast gehad, door de zware regenval. Toen heeft de helft van het hotel hier onder water gestaan. Dat was natuurlijk minder aangenaam, maar langs de andere kant vond ik het heel tof om te zien hoe alle afdelingen samenwerkten om dat op te lossen. De afwas, keuken, bediening, housekeeping, receptie enzovoort, waren allemaal samen aan het dweilen. Er zijn zelfs een tiental mensen op hun vrije dag komen helpen, dus dan merk je dat het bedrijf echt samenhangt. We doen iets voor mekaar. Niet leuk om mee te maken, maar wel mooi om te zien.”

Waarom bij La Butte aux Bois, Leyla?

“Ik vind het om te beginnen een prachtige locatie. Het is gewoon een cadeau om hier te werken. Het uitzicht is hier overal geweldig. Sinds Jochen de nieuwe eigenaar is, is er ook veel veranderd. Er zijn veel verbouwingen geweest en nu nog verandert het interieur dagelijks, zoals de etalages met juwelen. Je geraakt nooit uitgekeken hier. Als gast niet, maar als personeel ook niet. Ondanks dat je elke dag op dezelfde werkplek bent, voelt het toch alsof dat wekelijks verandert. De locatie is zeker nummer 1. Maar de collega’s maken het eveneens fijn om te komen werken, alsook de hotelsfeer. Je komt hier binnen en er is altijd leven, het bruist continue. Saai is het hier nooit.” 

Heb je nog een laatste tip naar een potentiële nieuwe kandidaat toe?

“Kom naar hier (lacht). Niet twijfelen. Dat vooral niet. We denken hier zeker niet in hokjes, dus mensen die twijfelen of het iets voor hen zou zijn: kom gewoon langs. Als ‘Nduja niks voor jou is, is het ontbijt dat misschien wel. We hebben plaats voor iedereen. Alle soorten, alle leeftijden, alle beroepen. Kom op gesprek en dan kunnen we kijken waar een plekje voor jou is. Of kom eens proefdraaien!”

In contact komen met La Butte aux Bois

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan