Overslaan en naar de inhoud gaan
La Butte Aux Bois

Als banqueting manager bij La Butte aux Bois zorgt Koen dat elke gast dat wow-effect krijgt

Koen Classens werkt een kleine drie jaar bij Domaine La Butte aux Bois in Lanaken. Het riante landgoed van La Butte aux Bois strekt zich uit over prachtige natuurdomeinen, inclusief het luxe Relais & Chateaux hotel, het Shiseido wellness instituut, het tweesterrenrestaurant Ralf Berendsen en de gastronomische duizendpoot ‘Nduja by Ralf. Als banqueting manager verzorgt Koen alle kleine en grote events: van vergaderingen, tot huwelijken en groepsdiners - bij hem wordt elke gast van a tot z ontzorgt. 

Koen, vertel eens hoe je je weg naar La Butte aux Bois gevonden hebt?

“Ik ben hier begonnen als assistent banqueting maître. Van daaruit ben ik banqueting maitre geworden en zo binnen korte tijd doorgegroeid naar banqueting manager. Banqueting slaat op alles wat met events te maken heeft, in de brede zin van het woord. De uitvoering van de groepsreserveringen van Ralf Berendsen doen wij bijvoorbeeld ook – maar eveneens ondersteunen we onze nieuwe trattoria ‘Nduja indien nodig. 

Ikzelf heb een aantal jaar op en rond sterrenniveau gewerkt. Bij Toine Hermsen ben ik de laatste maître geweest. Dat was de eerste kok met twee sterren van Nederland. Ik heb toen de opdracht gekregen om die zaak waardig af te sluiten. Daarnaast heb ik ook bij Pure C, Tout A Fait en nog een aantal andere zaken gewerkt. Er zijn veel bedrijven waar je op een mooi en hoog niveau kan werken, maar hier gaan ze echt the extra mile. Je krijgt ook de vrijheid om dat te mogen doen. Zo mag je de gast begeleiden tot aan de kamer en word je altijd even voorgesteld. Die finetuning en ruimte is hier aanwezig. Als ik bijvoorbeeld een uur eerder wil komen om voor die dag een plattegrond te maken, dan zal daar nooit iemand iets van zeggen. Ze zullen het eerder aanmoedigen, want dat betekent dat het nét allemaal wat beter geregeld is. Ik zorg ervoor dat op het einde van de dag alles goed verlopen is, zodat niemand moet vragen of ik een uur meer of minder gewerkt heb. Zolang je met dat wow-effect voor de gasten werkt, zal je alle vrijheid hebben.”

Kan je in één zin omschrijven wat je precies elke dag doet? 

“Koffie drinken (lacht). Nee, nee. Je probeert elke dag het beste voor de gast te bereiken. Dat is de beste samenvatting, want het maakt niet uit waar je staat of wat je doet. Of je nu bezig bent met een vergaderzaal klaarzetten, een broodjeslunch of een tweesterren diner, we leggen de focus op het wow gevoel voor de gast - in alles wat we doen.

Het werk zelf is heel divers. De ene dag sta je 100% mee op de werkvloer, de andere dag doe je administratie, de andere keer houden we een proeverij. De andere dag ben ik de kassa aan het programmeren of de rooster aan het maken.”

La Butte Aux Bois

Hoe verloopt het in het team onderling?

“Het is natuurlijk La Butte, dus het is een heel groot bedrijf. Er werken momenteel bijna 165 mensen hier. Alleen ‘Nduja, de banqueting en de afwas, met zalenzetters, zijn er 50. Je ziet dus veel mensen en je moet met veel mensen samenwerken. Met een aantal is dat echt familiair, daar sta je van ’s ochtends mee te knallen tot ’s avonds. Anderen begroet je en werk je wat minder één op één mee. Maar je hebt met iedereen ooit wel eens een kop koffie gedronken. Je werkt in zo’n groot bedrijf, dus je moet elkaar helpen. Of dat nou de afwasser is met een vuilniszak uit de machine tillen of de directeur met een keer cijfers opvragen of het rooster uitprinten. Daar moet geen verschil in zijn. 

’s Avonds eten we samen. Om 17 uur wordt er door de keuken personeelseten voorzien voor wie wil. Op het einde van de dag wordt er ook gewoon een sluitdrankje gedronken. Dat moet ook, dat is belangrijk. Soms als we een drukke dag hebben gehad, zeg ik van ‘oh de keuken is weg, we gooien er een paar bitterballen in!’ Dan hebben we erna een portie bitterballen met een biertje of een glaasje wijn. Dat is geen probleem. Je werkt heel veel met elkaar. Iedereen die in de horeca werkt, weet dat het tijdens een service wel eens hectisch durft zijn. Maar daarna drink je een pint, op zijn Belgisch gezegd (lacht), en dan heb je een leuke dag gehad. Zo sluit je hem goed af en dan mag er ook best gelachen worden. Het is belangrijk dat er een goede sfeer hangt op de werkvloer. Ik zeg altijd als grapje: ‘Wil je hier niet zo lachen? Dadelijk zien de gasten dat en denken ze dat het hier gezellig is’ (lacht). Je moet de sfeer erin houden, die maak je als een team. Dat betekent niet dat je de borden op tafel moet gooien of dat dit bestekje niet recht moet liggen, maar dat kan zeker ook met een glimlach gedaan worden. Veel mensen verwachten inderdaad dat je alleen maar stijf moet zijn, maar de gast wil dat ook niet. De gast komt ook gewoon om lekker te genieten, te ontspannen en doet dat het liefst met een glimlach.”

Is er een specifiek moment dat eruit sprong waar je aan terug denkt?

“We hebben een keer een event gedaan voor Bentley, met 14 auto’s. Lunch op het champagne terras, onder de bomen. Overal om je heen de meest luxe auto’s. Daar mag je dan ook wel een keer een kijkje in nemen. Dat is leuk, als man zijnde, om bepaalde type auto’s te zien en erin te zitten. Daarnaast hebben we ook één van de beste wellness-afdelingen van Europa. In België staan we wel echt in de top 3, minimaal. Van daaruit hebben we ook regelmatig de grotere namen die bij ons komen. Ik kan ze niet bij naam noemen, maar ik spreek dan over make-up of designermerken e.d. Dat begeleiden we dan van aankomst tot vertrek.”

Het is dus wel een uitdagende job?

“Dat is elke week zo, ja. Je wilt perfectie neerzetten en voor jezelf de lat steeds hoger leggen. Elke dag is er een bepaalde druk om het beter te doen. Dat is ook niet negatief. Wil je in een vijfsterrenhotel werken, moet je een bepaalde drive hebben om het zo goed mogelijk te doen voor de gast. Soms verandert er eens iets in het tijdsschema en dan geef je alles, maar dan lukt het nog net niet. Maar we eindigen altijd met een drankje op zondag en geven ons een high five met hoe we het die week gedaan hebben. Ook als er dingen misgegaan zijn of als we het toch weer gered hebben. Die drive zit in je als je dit werk wil doen. Als je het een keer niet haalt, is dat niet negatief. Maar je moet wel altijd proberen het goed neer te zetten. Een gast geeft daar ook veel voor terug. Als je bv. een huwelijk hebt gedaan en je ziet hoe dankbaar die mensen de dag erna zijn. Als ik mensen tegenkom van vroeger, die omarmen je echt. En die kennen jouw naam nog. Die weten nog wat jij op die dag gedaan hebt voor ze. Soms zijn het gekke voorbeelden: dat je het vlees voor de oma gesneden hebt, of de stoelen aangeschoven hebt, of de hele avond de sigaret hebt aangemaakt voor ze omdat je met de aansteker ernaast stond. Die dankbaarheid maakt het het waard.”

La Butte Aux Bois

Zijn er bepaalde gewoontes of normen die eigen zijn aan werken bij La Butte aux Bois?

“We werken meer met ongeschreven regels. Je zegt iedereen gewoon oprecht vriendelijk goeiendag. Omdat we dat naar alle gasten doen, doen we dat ook automatisch naar al het personeel. Dat zorgt voor een betere sfeer. Dat is niet raar, dat is gewoon normaal. Bij de zalenzetters zeg ik ook altijd: ‘Het maakt niet uit of je een tafel vast hebt of niet, de gast gaat altijd voor.’ Verder wordt er echt met een kop koffie begonnen. Dat is ook een goed antwoord als iemand iets van je vraagt: ‘Sorry, ik heb nog geen koffie gehad (lacht)’. Je komt binnen, je klokt je in, je pakt een kop koffie en dan kan het beginnen.”

Hoe zou de ideale kandidaat voor La Butte aux Bois eruit zien volgens jou, Koen?

“Ervaring is fijn en zeker binnen bepaalde functies is het een must. Maar een positieve houding en oprechte vriendelijkheid is het belangrijkste. Een gast prikt daar doorheen of je leuk vindt wat je aan het doen bent of niet. De gast moet het hier leuk vinden, maar wij ook. Dat is minstens even belangrijk! Dan krijgt de gast vanzelf het gevoel dat hij welkom is. De etiquette leer ik ze wel. Negativiteit moeten we niet hebben, wel iemand die grappig is. Klinkt heel raar, maar dat zorgt automatisch voor een goede sfeer binnen het team en ook richting de gast. Iemand die van school komt, is ook geen probleem. Die zal inderdaad de eerste paar weken wat meer moeten aanleren. Maar daarna zal die ook zijn draai gevonden hebben. Er is veel vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Echt oprecht.”

In contact komen met La Butte aux Bois

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan