Overslaan en naar de inhoud gaan
Elsen Kaasambacht

Bram zorgt ervoor dat iedereen kaas gegeten heeft van Elsen Kaasambacht

Bram zorgt ervoor dat iedereen kaas gegeten heeft van Elsen Kaasambacht

‘To kaas or not to kaas?’ Dat is een vraag die je Bram Boutsen niet moet stellen, want het antwoord is voor hem overduidelijk. Als verkoper bij kaasrijper Elsen Kaasambacht in Leuven, staat hij de hele dag tussen de meest kwalitatieve kazen en gaat hij samen met de klant op zoek naar de perfect match voor hun apero of kaasbord. ‘De mensen zijn op zoek naar andere kazen, die je doorgaans niet vindt bij Colruyt of Delhaize. Het is hier zeker geen kwantitatief verhaal, maar we zijn bezig met kwaliteitsproducten’, vertelt Bram. 

Bram, buiten de geur van kaas, wat heeft jou tot hier gelokt?

“Ik werk hier nu al een zestal jaar. Hiervoor heb ik een aantal administratieve jobs gedaan, maar ik was op zoek naar meer variatie en minder bureauwerk. Daarnaast heb ik altijd graag gekookt en interesse gehad in voeding. Hierdoor deed ik ook wat catering in bijberoep bijvoorbeeld. Ons mama kwam hier regelmatig en hoorde dat ze iemand zochten. Zo ben ik hier terechtgekomen en meteen aan de slag gegaan. 

We zijn hier hoofdzakelijk bezig met verkoop. Het is geen heel grote winkel, maar doorheen de jaren zijn ze wel gigantisch gegroeid. Mensen hechten meer en meer belang aan kwaliteitsvolle kazen en zijn ook bereid om meer te betalen voor een product waarvan de oorsprong puur is – waarvan het verhaal erachter gekend is, zeg maar.”

Kan je hier dan zomaar aan de slag gaan?

“Na een redelijk intensieve opleiding krijg je de kans om te kijken waar precies jouw interesses liggen en wat je graag doet. Op die manier kan je binnen een kleine winkel toch een heel aantal dingen doen: van verkoop en opleiding van nieuwe collega’s, naar het sturen toe op de vloer zelf. Je kan bijvoorbeeld ook naar kelderrijping of inkoop. In totaal komen we aan 16 à 17 man,toch wel. Dat is een hele boterham, hè. Buiten het feit dat we ons willen onderscheiden van grotere supermarkten, met typische industriële kazen, hebben wij een passie voor goede kaas. Dat bindt ons. Om een idee te krijgen: ons gamma bestaat vooral uit rauwmelkse kazen. Geen bewerkte melk of toegevoegde stoffen, waardoor de kaas meer smaak en lengte krijgt.”

Elsen Kaasambacht

Wat vind je precies zo leuk aan jouw job?

“In de kwalitatieve kaaswereld komt het grootste deel van Frankrijk en Zwitserland. Dat zijn allemaal kleinere boerderijen, ‘fermiers’, die echt hun melk halen van de koeien die ze naast hun kaasmakerij hebben grazen en gevoed worden met juiste voeding. Je weet waar het vandaan komt en dat vind ik plezant. Als je hier start met werken, begint het met een gezonde interesse in voeding. Die interesse stimuleren ze hier heel fel door veel kaasmakerijen te gaan bezoeken, te laten proeven, lectuur mee te geven... Zo kan je groeien in dat kaasverhaal en kom je terecht in het echte kaasmeesterschap. Een collega van ons gaat nu bijvoorbeeld een kaasopleiding volgen via Syntra. Dat is iets meer de droge materie, denk ik. De echte feeling met kaas ga je hier veel meer krijgen. Ze focussen er echt op om jouw smaakpapillen verder te laten ontwikkelen, zodat je ook leert vertellen wat je proeft, om zo het belevingsverhaal te kunnen meegeven aan klanten in de winkel. Buiten de kwaliteit, is dat ook iets waar klanten voor terugkomen. Ze weten dat als ze een kaasschotel willen, wij daar voldoende van kennen om een mooie gevarieerde schotel te brengen - dat is echt een meerwaarde. Dat heb ik nog niet op veel andere plaatsen gezien. We doen niet aan droge verkoop, maar doen het echt met verhaal en passie. Ik vind dat wij de beste kazen verkopen, dat durf ik te verkondigen!”

Hoe is jouw verstandhouding met de zaakvoerders?

“Er gebeurt hier niet veel top down. De mannen staan zelf ook veel in de winkel en verkopen vaak mee. Ze brengen ook hun eigen sfeer en ambiance mee in de winkel. Zolang het professioneel blijft, kunnen klanten dat ook wel echt appreciëren. Willem-Jan is de man die alles regelt wat zich op de werkvloer afspeelt en Reinout is meer de man van de smaak en de productkennis. Iedereen kent zijn eigen taken hier en dat is wel belangrijk als je met zo’n groot team bent. Dat zorgt voor veel efficiëntie, maar daarbuiten heb je genoeg ruimte om voor jezelf op zoek te gaan naar wat je wil of wat je boeiend vindt. Elk bedrijf heeft zijn typische cultuur, en ik denk dat je heel snel aanvoelt wat bij je past. De cultuur van Elsen Kaasambacht pas gewoon heel goed bij mij!”

In contact komen met Elsen Kaasambacht

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan