Dietwin, projectingenieur technieken bij Studie10: “Ik zie het als een puzzel die je moet oplossen”
Dietwin van de Walle is nu een jaar projectingenieur technieken bij ingenieursbureau Studie10 in Lier dat ook in stabiliteit, EPB, ventilatieverslaggeving en veiligheidscoördinatie is gespecialiseerd. Binnen de tak ‘technieken’ focust dit studiebureau zich op HVAC, sanitair, elektriciteit en brandbestrijdingstechnieken. “Absoluut één van de hoofdredenen waarom ik van architectuur naar hier ben gekomen, is dat ik in deze functie iets kan bijdragen aan de verduurzaming van gebouwen”, vertelt Dietwin.
Hoe ben je zelf bij Studie10 terechtgekomen?
“Ik heb eerst 5 jaar bij een architectenbureau gewerkt, maar het ingenieursstuk bleef me wel altijd aanspreken. Ik heb toen de sprong gewaagd om naar een studiebureau over te stappen. Daar werkte ik ook 5 jaar, maar die projecten vond ik wat te groot. Dus zocht ik naar net iets meer uitdaging, meer projecten, meer verscheidenheid. Dat vond ik hier. Het feit dat de projecten hier net iets kleiner zijn, maakt het ook iets bevattelijker om te groeien in het projectleiderschap.”
Een dag bij Studie10, Dietwin, hoe ziet die eruit?
“Wij zitten in de bouwwereld die is niet altijd even voorspelbaar. Er is een grote verscheidenheid aan werven en projecten die in uitvoering zijn. Aan de andere kant zijn er ook de projecten die nog in ontwerp- of wedstrijdfase zitten. Het is een combinatie van nieuwe ontwerpen of concepten uitzoeken voor gebouwen. Ik doe dat vooral voor HVAC- en ventilatieconcepten. Die werken we meestal uit voor professionele opdrachtgevers, zoals architectenbureaus. Ik ben van achtergrond ook architect, dus het is voor mij wel een fijn voordeel dat we hier met veel leuke architectenbureaus samenwerken. Die grote verscheidenheid aan leuke architectuur en toffe projecten is hier zeker een troef. Ikzelf heb een grote genegenheid voor architectuur, ik wil graag mooie dingen maken - maar dat is absoluut geen voorwaarde om onze job te kunnen doen.
Mijn functie is heel technisch. Sommige mensen zouden dat misschien wat saai vinden, maar in mijn hoofd is dat een puzzel die je moet uitwerken – een raadsel: hoe gaan we hier iets in het gebouw krijgen dat goed werkt en dat ook de huidige klimaat doelstellingen haalt? Ik vind dat leuk om daarover na te denken.”
Hoelang werk je precies aan zo’n project?
“Dat is hier heel verscheiden. Ik kom van een groter bureau waar de projecten dan ook heel groot waren. Die konden soms maanden, zo niet jaren duren. Hier zijn ze over het algemeen iets kleiner. Denk aan 1 tot 5 weken dat je met een project bezig bent - afhankelijk van de grootte. Dat is ook wel tof. Doordat er een paar kleinere tussen zitten, kom je met veel verschillende concepten in aanraking. In mijn geval zijn dat verwarmingsconcepten.
Een project waar we recentelijk bijvoorbeeld lang aan gewerkt hebben, is het nieuwe vrijetijdscentrum van Zellik. Inclusief theaterzaal, bibliotheek, aula’s, Chiro-lokalen, van alles… Voor onze schaal is dat al een redelijk groot project, als we de industrieprojecten buiten beschouwing laten. Toen hebben we toch zo’n 6 weken aan het ontwerp gewerkt, aangezien het om ingewikkelde technieken ging en er ook met de collega’s van onze afdeling stabiliteit moest worden gecoördineerd qua tracés, vrije hoogtes, openingen,.. om het ontwerp tot een goed eind te kunnen brengen.”
Hoe zou je tenslotte de cultuur hier binnen Studie10 omschrijven?
“Ik werk hier nu nog maar iets meer dan een jaar, maar ik merkte meteen dat als je met iets zit, je het daar sowieso over kan hebben. Als je denkt ‘ik wil dit eens zelf opnemen’, dan wordt dat ook aangemoedigd. Je kan zelf het heft in eigen handen te nemen. Als er een project binnen komt, dan is het oké om te zeggen dat je dat heel graag wil oppakken. Dat kan ook omdat we met weinig zijn - in totaal zo’n 18. Doordat je met minder bent, heb je meer voeling met wat er binnen komt en gaande is.”
In contact komen met Studie10
Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.