Overslaan en naar de inhoud gaan
Solarpro

Alleen maar blije gezichten wanneer Dick van SolarPro voor de deur staat

Dick Albers is elektricien bij het Turnhoutse SolarPro, specialist in energiebesparende systemen. Omvormers ophangen, kasten opbouwen en stringkabels trekken doet hij als de beste. Dagelijks installeren hij en zijn collega’s zonnepanelen bij mensen thuis en bij bedrijven. Terwijl Dick als elektricien ervoor zorgt dat alles op de begane grond geïnstalleerd is, plaatst de dakwerker de panelen op het dak. ‘Hij blijft dan op het dak staan en dan ben ik degene die de panelen gaat halen. Zo zijn we meestal samen klaar’, vertelt hij. 

Er moet dan wel een goede band zijn onder collega’s, Dick?

“Ja, het is altijd kei gezellig. Op vrijdag gaan er wel eens wat pintjes in (lacht). We komen sowieso op het einde van de dag naar de hal toe, meestal nog om te lossen. En om daarna natuurlijk samen een pintje te drinken. Zowel het volk van op de baan, als van op kantoor. Daarnaast gaan we regelmatig eens karten of ergens iets eten met heel de club. Dat is ook altijd een grote gezellige boel! Of een week naar Zwitserland of Oostenrijk om te skiën. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk en familiaal aan toe. Ik noem hem Joris, hij noemt mij Dick. Als je problemen hebt kan je altijd terecht, zowel bij hem als bij zijn vrouw.”

Wat vind je precies zo leuk aan jouw job?

“Wat ik altijd leuk vind is als je bij klanten aankomt en ze blij zijn om je te zien. Doordat we zonnepanelen komen plaatsen, gaan hun elektriciteitskosten natuurlijk naar omlaag (lacht). Die dankbaarheid… Dat zijn dingen die je toch wel bijblijven. De ene is al wat enthousiaster dan de andere - de ene heeft ook meer tijd voor een babbel dan de andere. Maar meestal zijn ze blij om je te zien en voor mij geeft dat een meerwaarde. Je maakt klanten echt content.”

Solarpro

Verlopen die installaties altijd vlot of zit er ook wel eens een uitdaging tussen?

“Oh, ja (lacht). Veel regen, veel wind. Maar als het echt niet gaat, rijden we gewoon niet uit. Dan vertrekt alleen de elektricien om de omvormer voor te bereiden, stringkabels al zoveel mogelijk te leggen en kasten op te bouwen. Als het echt hard waait en je hebt een zonnepaneel vast, dan vlieg je gewoon met je paneel weg (lacht). Dus moest dat gebeuren, laat je het paneel los. Je moet jezelf in veiligheid houden! Dat is het belangrijkste. Het ene dak is ook al wat hoger dan het andere. In Antwerpen bijvoorbeeld zijn het meestal herenhuizen, dan komt er een hoogtewerker of een verhuislift om de panelen en het materiaal naar boven te doen. 

Ik had toevallig gisteravond een batterij, die helemaal tegen het plafond aan bevestigd moest worden. Maar één batterijpak weegt 50 kg. Daar moet je met twee voor zijn, dat gaat misschien alleen wel, maar tegen het einde van de dag heb je een hernia. Dus dan vraag je even of de ander helpt. Hetzelfde geldt voor de zonnepanelen zelf. Het is geen licht werk, dat niet.”

Had jij al ervaring in de branche?

“Een achtergrond binnen elektriciteit had ik wel, maar niet op vlak van zonnepanelen. Ik ben hier eigenlijk begonnen als de collega die ik zoek. Iemand die leergierig was en graag wou werken, want van PV-installaties kende ik niks. Je moet mij niet de hele dag aan een bureau zetten, dan word ik gek. Hoe meer je kent, des te hoger is je verloning trouwens. Net voor COVID-19 zijn we nog samengekomen naar aanleiding van het hele goede boekjaar. We hebben toen allemaal een cadeaubon gehad van bol.com ter waarde van 1000 euro! Ik zeg het, je zit hier echt niet verkeerd. Je hebt een goede baas en je kan altijd bij ze terecht. Dag en nacht.”

Heb je tenslotte nog een tip naar een nieuwe kandidaat toe, Dick?

“Gewoon niet bang zijn voor een bikke regen (lacht). Je werkt in weer en wind. Het moet natuurlijk niet té gek worden, maar we proberen wel zoveel mogelijk door te werken.”

 

In contact komen met SolarPro

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan