Overslaan en naar de inhoud gaan
Healthy Fruit WN

Peter, fruitteler bij Healthy Fruit: ‘Tijdens de fruitpluk is het altijd even doorperen’

See what we did there? Kleine peren, grote peren, mooie peren, doorperen… Peter Sterkendries weet er alles van, want hij werkt ondertussen al 5 jaar bij fruiteeltbedrijf Healthy Fruit in Zoutleeuw. Ooit was hij zelfstandig fruitteler, maar dat leven ruilde hij graag in om zich enkel nog bezig te houden met datgene wat hem het meest ligt: “Ik hou me vooral bezig met het bespuiten en behandelen van peren, om er daarna de vruchten van te kunnen plukken. Iedereen heeft hier zowat zijn/haar ding dat hij graag doet. In een groot bedrijf als dit, kan je je eigen ding doen. Je hoeft niet alle taken op je te nemen.” 

Peter, geef ons eens een korte introductie in het fruittelen hier. 

“Ik ben vooral buiten in de plantage bezig. Je vindt me nooit binnen. Op dit moment zijn we vooral bezig met het snoeien. Dat is nu even het belangrijkste. Daarnaast ook de opleiding van nieuwe mensen en ze goed leren snoeien. Dat is de hoofdzaak nu. Daarna beginnen de bespuitingen en het andere werk in de plantage. We leggen nu eigenlijk de basis voor de vruchten van volgend jaar. Als we het nu allemaal goed doen, gaan we volgend jaar mooie peren kunnen plukken. Dan gaan we die goed behandelen en bespuiten, zodat we in september daar de vruchtjes van plukken. Letterlijk dan.”

Jullie vullen mekaar als team dus goed aan?

“Jazeker. Er zijn altijd collega’s die je beter kent en waar je meer contact mee hebt dan met anderen. Zo zijn er een paar mensen met wie ik vroeger nog op school heb gezeten! Dus er is zeker interactie naar mekaar toe. Als je bijvoorbeeld de hele dag op de tractor zit, dan zie je niet zoveel mensen en dan bel je al eens naar elkaar. Van ‘hoe is het daar?’. Zo ne keer weg gaan of iets drinken, wat taart bij mekaar en wat babbelen… Dat gebeurt wel, ja.”

Peren

Wat vind jij het uitdagendste aspect aan deze job?

“Misschien toch wel de fruitpluk. In september moeten de peren geplukt worden op 3 weken tijd. Dan is het wel even alle hens aan dek en dan gaan we er allemaal volledig voor. Alle neuzen in dezelfde richting en op volle kracht werken. Die peren plukken geeft ook enorm veel voldoening. Je sproeit en onderhoudt jouw eigen deel hier en daar mag je dan ook fier op zijn. ‘Kijk het is hier chic bij mij, hè?’ of ‘Je moet eens zien wat een dikke peren ik hier hangen heb’. Zo’n beetje concurrentiestrijd onderling is altijd leuk.”

Zijn er opleidingen die je als fruitteler kan volgen?

“Fruittelers moeten overheidsgewijs verplicht opleidingen volgen. Om bespuitingen te doen heb je een diploma nodig en die diploma’s moet je onderhouden. Meestal zijn dat online cursussen – een aantal per jaar. Er is bijvoorbeeld onlangs nog iemand langsgekomen om nog eens het snoeien van de kersen te laten zien. Zo kunnen we dat weer een beetje opfrissen. Hoe een boom groeit staat vast. Dat is al eeuwen zo. Maar we willen bijvoorbeeld dikkere kersen? Dan snoeien we die op een bepaalde manier.”

Wie zou tenslotte voor jou de ideale nieuwe collega zijn?

“Iemand die een beetje achtergrond heeft. Dat is nooit slecht. Die feeling, groene vingers, gevoel voor boom... Een binnenmens, die gaat het niet buiten doen. Daarnaast ook iemand die zegt: ‘Nu is het druk, we doen een paar uurtjes extra nu en morgen als het wat kalmer is, dan neem ik een dag verlof.’ Die flexibiliteit heb je nodig in dit werk. Is het de ene dag wat kalmer? Oké, dan kan je gerust wat vroeger stoppen. Is het even druk? Komaan, even doorperen dan!”

In contact komen met Healthy Fruit

Schrijf je in via dit formulier en je wordt gecontacteerd! Geen spam. CaptainWork belooft het je.

Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx.

Blijf op de hoogte van CaptainWork

Ontvang het laatste nieuws over relevante jobs op jouw maat!

Ontvang het laatste nieuws via Whatsapp

Meld je aan en we sturen je via Whatsapp jobaanbiedingen op jouw maat!

Meld me aan